Få et kompetenceløft

Vores erfaring - din sikkerhed for høj kvalitet

Bliv faglært

Som faglært står du stærkere.
Skal du i nyt job eller vil du gerne søge videre i den virksomhed du er ansat i, så er det en rigtig god ide at være faglært.
Du bliver klædt på til et arbejdsmarked, der i stigende grad kalder på faglært arbejdskraft, samtidig med at du skaber en fremtid for dig selv med langt flere muligheder.

Det er aldrig for sent!
Uanset om du har været i en virksomhed et år, 10 eller 20 år, så er det aldrig for sent at blive faglært. Din erhvervserfaring er KUN et plus, når du går i gang med at uddanne dig indenfor dit fag og det vil give dig en endnu større sikkerhed og balast i fremtiden.

Ønsker du at skifte spor og tage en erhvervsuddannelse, eller vil du gerne have papir på det, du allerede kan, så kan vi rådgive dig og hjælpe dig videre. Vi kan hjælpe med at finde den rigtige uddannelse for dig.

Du har mange muligheder hos Kompetencegruppen, uanset om du er i arbejde, ledig eller du, som virksomhed, ønsker at få flyttet nogle medarbejdere fra ufaglært til faglært. Vi tilbyder sparring og en mentorordning, der kan hjælpe dig/jer igennem en erhvervsuddannelse.

Vil du gerne være sikker på dit valg, høre mere om dine muligheder eller er du i tvivl om, hvorvidt DU kan blive faglært, så kontakt os og få mere information og sparring på, hvilken uddannelse, der passer til dig.

Læs mere om netop dine muligheder herunder eller tag kontakt til en konsulent, så hjælper vi dig videre.

Se, hvordan andre er kommet videre og bliv inspireret

Ole fik noget at tænke over

Ole Scherlund Jakobsen har i mange år arbejdet som ufaglært i diverse branche...

Læs mere

Glenni fik faglig stolthed

38-årige Glenni Andersen havde arbejdet som rengøringsassistent i 14 år, da hun...

Læs mere

Vi er da pivstolte

16 rengøringsansatte fra Herning kommune har taget en uddannelse til rengørings...

Læs mere

Kasper skifter spor

Kasper Nørgaard valgte som 38-årig at tage en erhvervsuddannelse. Hans hjerte...

Læs mere

Glenn udlever sin drøm om et nyt arbejdsliv

Glenn Boserup Møller har valgt i en moden alder at tage en ny uddannelse, der...

Læs mere

Fra vildmarksguide til montageoperatør

En uddannelse, der kun tog to år, og som efterfølgende kunne få hans drømme for...

Læs mere

Robert ville være faglært

Robert fik hjælp til at finde vej til at blive faglært

Læs mere

Elo fik nye drømme for fremtiden

Elo gik fra ufaglært, til fyret, til voksenlærling og nye drømme om fremtiden.

Læs mere

Jackie går tjener til smed

Jackie ønskede at skabe noget med sine hænder, og valgte som 30 årig at gå nye ...

Læs mere

Hvad er en RKV?

En RKV er en vurdering af dine kompetencer målt i forhold til specifik uddannelse og dit arbejdsliv.
En RKV giver et overblik over, hvilke kompetencer har du lige nu, hvad du har med i rygsækken.
Når man taler om at vurdere realkompetencer, kigges der BÅDE på din uddannelse OG på dit arbejdsliv. Har du flere års erfaring fra et eller flere job; har du uddannelser, kurser og måske uafsluttede uddannelser bag dig, kan du med en RKV få overblik over dine kompetencer, hvis du gerne vil have mere uddannelse.
En RKV vil også give overblik over, om du har mulighed for merit (fritagelse for enkelte fag på din uddannelse.)

Når du er fyldt 25 skal du ifølge lovgivning have lavet en RKV, hvis du ønsker at uddanne dig.
Det er også rigtig godt for dig at få lavet en RKV, for vejen til en uddannelse kan måske blive kortere end du troede, eller du kan måske få godskrevet dele af uddannelsen (merit).

RKV’en laves både for at få anerkendt dine opnåede kompetencer og undgå dobbeltuddannelse.
Voksenuddannelse er baseret på, at du kommer med dine egne erfaringer, job- som livserfaringer. Derfor kan du også bygge videre på dine realkompetencer, hvis du søger ind på en voksen- og efteruddannelse.
Får du anerkendt kompetencer, sparer du tid og du undgår at blive undervist i noget du har lært.
Ved at få lavet en RKV kan vejen til en uddannelse blive kortere, end du troede, eller du kan måske få godskrevet dele af uddannelsen.

Alle der er over 25 år, og som gerne vil have sig en erhvervsuddannelse, skal have lavet en RKV.
Er du ansat i en virksomhed som ufaglært og virksomheden gerne vil have dig ind som voksenlærling, så du får uddannelsen indenfor det du arbejder med, så skal du have lavet en RKV.
Er du ledig og du selv eller jobcenter/a-kasse vurderer at du skal have en erhvervsuddannelse, så skal du have lavet en RKV og det vil være jobcenteret, der henviser dig til dette.
Er du ufaglært og ønsker du at komme i gang med en uddannelse indenfor et andet felt end det du pt. arbejder i, så skal du også have lavet en RKV.

Du henvender dig på din lokale erhvervsskole, eller på den erhvervsskole du ønsker at gå på. De kan hjælpe dig med at få lavet din RKV eller henvise dig til den skole, hvor det er mest hensigtsmæssigt at du får lavet din RKV.
Ikke helt nej. En RKV afhænger af uddannelsen. Dog kan en RKV lavet på én erhvervsskole også bruges på en anden erhvervsskole, men den skal måske gennemgås for at sikre du får den merit og de fag du har brug for på den pågældende uddannelse.

For dig betyder det at få lavet en RKV, at du skal indsamle dokumentation for din skolegang, erhvervserfaring og tidligere uddannelse/kurser. Udtalelser fra arbejdsgivere/ledere er også gode at have med.
RKV’en indeholder en samtale og praktisk afprøvning i forhold til specifik uddannelse, enten på den skole du har henvendt dig til og ønsker at gå på eller på arbejdspladsen.

Du kan løbende få lavet din RKV.

RKV kan bestå af praktiske og teoretiske opgaver efterfulgt af en personlig samtale og en gennemgang af dokumentation for nuværende kompetencer.

Output er en RKV med tidsplan - dvs. en uddannelsesplan.

Der ingen begrænsning, dog er der ingen grund til at få lavet en ny, hvis ikke der er noget nyt at tilføje.
Det kan være forskelligt fra skole til skole, uddannelse til uddannelse, hvilke oplysninger der er brug for i din RKV. Derfor er det en god ide at spørge på uddannelsesstedet, om du har brug for en ny eller de kan bruge den du har.

Økonomisk overblik

Hvis du ønsker at starte på en uddannelse, skal der laves en RKV.
Det er et lovkrav for alle over 25 år, at der skal foreligge en RKV ved uddannelsesstart.

Det er gratis for alle. Det koster kun din tid og indhentning af dokumenter.
Det tager fra ½ - 5 dage afhængig af uddannelsessted.
På arbejdspladsen eller på uddannelsesstedet.
Du skal medbringe CV + dokumentation i form af beviser og udtalelser, det være sig; skolepapir, svendebrev, udtalelse fra ansættelsesforhold, dokumentation for arbejdsopgaver fra virksomheder og lønsedler.
Hvis du erhverver nye kompetencer, eller hvis din erhvervserfaring ligger længere tilbage end bekendtgørelsens specifikationer, kan det blive nødvendigt med en ny RKV. Det varierer fra uddannelse til uddannelse. Tag evt. fat i den uddannelsesinstitution du ønsker at gå hos og forhør dig direkte hos dem.