Vi er da pivstolte

16 rengøringsansatte fra Herning kommune har taget en uddannelse til rengøringstekniker og får " hue" på.

Faglighed

Der vil altid være nogle fag, som er højstatus, mens andre er lavstatus.

Rengøringsfaget har i mange år ligget lavt på statuslisten, men det ønsker et hold på 16 rengøringsassistenter i Herning at gøre op med. Efter at have arbejdet som ufaglærte for "Drift og Service" i Herning Kommune har de taget imod en opfordring fra deres arbejdsgiver til at tage uddannelsen rengøringstekniker. I denne uge venter den afsluttede eksamen, og fredag uddeles 16 eksamensbeviser, hvis alt går vel.

Herning Folkeblad har lagt vejen forbi til en af de sidste undervisningsdage for at få en snak med Glenni Andersen og Sandra Schemhaus, som er to af kursisterne på holdet. 
De har arbejdet i rengøringsfaget i henholdsvis 15 og 20 år, og lynhurtigt mærker man, hvor meget uddannelsen betyder for dem. 
Det er et af de fag, hvor man har sagt, at kunne du ikke blive andet, så kan du altid gøre rent. Men på uddannelsen får man forståelsen af vigtigheden i det. Det er ikke bare, at man gør rent, siger Glenni Andersen og fastslår:
Vi er da pistolte at, at vi får den mulighed for at få papir på det, man kan.

Ergonomi og psykologi

Uddannelsen til rengøringstekniker tager normalt halvandet år, men da alle deltagerne på holdet har minimum to års erhvervserfaring, har de fået merit for hele praktikdelen.

Det betyder, at de har fået mulighed for på et komprimeret forløb på 11 uger at tage uddannelsens teoridel om alt fra brug af rengøringsmidler til kvalitetssikring, opmåling af lokaler og mikrobiologi. De to kursister fortæller, at skoleforløbet har givet dem en ny indsigt i mange af de ting, som de arbejder med i hverdagen. Glenni Andersen gør rent på Kildebakkeskolen i Vildbjerg, mens Sandra Schemhaus gør rent på Skalmejeskolen i Sunds. 

Man føler sig mere sikker, fordi man får en viden om, hvorfor vi gør tingene, som vi gør. Man bliver meget mere bevidst om ting som for eksempel dosering af rengøringsmidler, og hvad det betyder, hvis man kommer en pH op, nævner Sandra Schemhaus. 

Uddannelsen favner bredere, end man måske skulle tro. Kursisterne er også blevet undervist i psykologi og konflikthåndtering og i ergonomi. Sidstnævnte har ifølge Glenni Andersen et helt klart formål. 
Ergonomisk skal vi gerne kunne hente noget på det, fordi vi får en viden om de rigtige arbejdsstillinger og kroppens belastning. Det skulle gerne kunne udmunde i mindre sygefravær og arbejdsskader og slitage, siger hun. 

Ros til arbejdsgiver

Giver det så en stor økonomisk belønning at gå fra at være ufaglært til at være faglært?

Ikke det helt store, fortæller Glenni Andersen, som ved siden af rengøringsjobbet også er tillidsrepræsentant.
Det ender ud i, at vi får et grundlønstillæg. Men går vi hen og skifter arbejde, giver det mulighed for at forhandle en løn, som svarer til uddannelsen, siger hun. 

Løndelen virker dog heller ikke til at være det essentielle. Det er den faglige stolthed og udsigten til at gøre rent med rank ryg, som har været den store motivation. Der lyder således også ros fra de to kommende rengøringstekniere til Herning Kommune, hvor deres leder i "Drift og Service" har været drivkraft i at få uddannelsen op at stå i samarbejde med Skive College. 

Havde vi ikke haft en arbejdsgiver, der sagde, at det vil vi gerne tilbyde, så var der ikke mangde af os, der selv havde gået videre med det. For man går i den vante trummerum med at gøre rent. Vi føler, at det er en tillidserklæring fra vores arbejdsplads, der kommer og tilbyder det her til os. At de har en klar idé om, at det kan vi, siger Glenni Andersen. 

Får specialhue på

Der bliver ikke lagt skjul på, at uddannelsen har været både spændende og udfordrende. Når man er vant til at bruge sine hænder og gå adskillige kilometer hver dag, er det sin sag pludselig at skulle sdde stille en hel dag. 

Det har været hårdt! Udbryder Sandra Schemhaus og Glenni Andersen nærmest i kor. 
Derfor glæder de sig også til dimissionen på fredag, hvor de selv har sørget for, at det bliver en stilfuld festdag.
Nu ved vi godt, at det ikke er en uddannelse, der giver en hue på hovedet. Men vi har faktisk valgt at få vores egne huer fremstillet, for vi er altså ret stolte, siger Glenni Andersen.

Artikel af BRIAN KJÆR ANDERSEN, bri@herningfolkeblad.dk

Er du også klar til noget nyt?